FoodLoops

Tytuł projektu „Local cooperation for circular biowaste in schools and beyond” ( Lokalna współpraca na rzecz recyklingu bioodpadów w szkołach i poza nimi).
akronim: #S027 FoodLoops. Program: (tzn. małe projekty)
Data rozpoczęcia: 01.08.2023; data zakończenia projektu: 31.07.2025. Czas trwania projektu 24 miesiące.
Partnerzy w projekcie:
1. Savonia University of Applied Sciences (Finlandia),
2. Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production gGmbH (Niemcy),
3. Municipality of Gdansk (Polska),
4. Lithuanian Consumer Institute (Litwa)
Budżet dla Gdańska w projekcie (zaplanowany w aplikacji): 120 400.00 €
Projekt wpisuje się w koncepcję „Od pola do stołu” przedstawioną przez Komisję Europejską w maju 2020r jako jedno z kluczowych działań w ramach europejskiego zielonego ładu. Koncentruje się on na problemie marnowania żywności i szukania rozwiązań w oparciu o działania w ramach „circular economy” (gospodarce o obiegu zamkniętym) w szkołach. Projekt ma na celu zaangażowanie nauczycieli, administratorów szkół, lokalnych i regionalnych rolników oraz gmin w skracanie łańcuchów dostaw żywności, ograniczanie marnotrawstwa żywności oraz przekształcanie odpadów żywnościowych w np. nawozy organiczne. Wartość dodana projektu wynika z jego transnarodowego charakteru, który pozwala na wymianę doświadczeń oraz uczenie się na podstawie najlepszych praktyk z całego Regionu Morza Bałtyckiego.